Gent Holidayland 1: Gent, stad van kunst en cultuur

Nic Balthazar is verliefd op Gent en hij is zeker niet alleen. Hij neemt je gedurende 8 afleveringen mee naar bekende en minder bekende plekken in Gent tijdens “Gent Holidayland”. In deze aflevering: Lights on Van Eyck, de Gentenaar, het Belfort, bootje varen door het centrum en de Seven Senses Tour.

Gent Holidayland 2: Gent is vree wijs

Het Gravensteen, Design Museum Gent en het Lam Gods. Ontdek tweewekelijks een nieuwe aflevering.

Ghent Holidayland 3 - Gent zit vol artiesten

Aan kunst en cultuur geen gebrek in Gent. Op de Bijlokesite vind je niet alleen het stadsmuseum, maar ook een muziekcentrum en een kunstschool. Liever kunstwerkjes op je bord? Nergens zijn er zoveel jonge sterrenchefs die met veel zoveel passie en aandacht bezig zijn met lokale en duurzame voeding. In deze aflevering: de Bijlokesite, het STAM en rock ’n roll topchefs

Gent Holidayland 4 - Kunst en trampolines in het Groen

In Gent bewaren we onze kunst graag in het Groen. Van het Lam Gods in de schaduw van het Maaseikplein, tot het MSK en het S.M.A.K. tussen de bomen van het Citadelpark. Liever gewoon naar het strand? Op enkele minuutjes fietsen van het centrum ben je in de Blaarmeersen.

In deze aflevering: het Maaseikplein, het Museum voor Schone Kunsten (MSK), het Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.), de Blaarmeersen en onze Gentse ondernemers.

Gent Holidayland 5 - Gent met een fiets onder je billen

Gent doorkruisen als een baas? Dat doe je met de fiets. Gent heeft één van de grootste autovrije centra van Europa en is een op en top fietsstad. Kindjes worden hier werkelijk geboren met een fiets onder hun billen. Liever fietsen in het groen? Dat kan in onze prachtige provincie, Oost-Vlaanderen. Je fietst er langs de Schelde en de Leie, haalt er een frisse neus in het Parkbos of waan je er als een echte kasteeldame of -heer langs enkele schitterende kastelen.

In deze aflevering: Keizer Karel, de Sint-Baafsabdij, de Sint-Pietersabdij, fietsen in Gent en omstreken en de Kastelenroute.

Gent Holidayland 6 - Gent is het beste van het beste

In Gent is er nog zoveel dan hetgeen bezoekers goed kennen. Zo kent iedereen onze 3 bekende torens, maar hebben we er ook nog een vierde, de Boekentoren. Ook onze begijnhoven blijven voor velen een goed bewaard geheim. Je ontdekt het allemaal in de zesde aflevering van Gent Holidayland.

In deze aflevering: de Boekentoren, onze Begijnhoven, wandelen en fietsen in de Leiestreek en een culinaire wereldreis in het Gentse Patershol.

Gent Holidayland 7 - De industriële glorie van Gent

Tijdens de industriële revolutie ontpopte Gent zich tot een heuse fabrieksstad. Dit kan je tot op vandaag nog altijd ervaren in het ons Industriemuseum, een museum vol getuigenissen, machines en objecten uit de eerste en tweede industriële revolutie. Samen met de gigantische rijkdom en armoede die deze evolutie teweeg bracht, kwam ook de sociale strijd. In deze aflevering ontdek je dan ook prachtige gebouwen als Ons Huis en Kunstencentrum Vooruit.

In deze aflevering: Opera Gent, het Industriemuseum, Kunstcentrum Vooruit, Huis Van Alijn, het Patershol en shoppen in Gent.

Gent Holidayland 8 - Een prachtige regio

Is Gent nu echt de schoonste stad ter wereld? Daar is geen twijfel aan volgens Nic Balthazar. Bovendien moet ook de regio rond Gent niet onderdoen. Van eindeloze fietsroutes langs prachtige kastelen tot de heilige kasseigrond van de Vlaamse Ardennen, ook in de regio rond Gent valt er heel wat te beleven.

In deze aflevering: hippe street art – Oudenaarde, het centrum van de Ronde Van Vlaanderen – fietsen in en rond Gent – evenementen in de stad.

Gent Holidayland 9 - Stad met absoluut meesterwerk

Volgens kunsthistorici moet je het minstens één keer gezien hebben in je leven, de Aanbidding van het Lam Gods. Dit absoluut meesterwerk wordt aanzien als één van de meest invloedrijke schilderijen ooit gemaakt en is dus een echte ‘must see’ tijdens je citytrip naar Gent.

In deze aflevering: De Sint-Baafskathedraal, het Lam Gods en zijn imposant bezoekerscentrum.

Gent Holidayland 10 - Tussen kunst en wetenschap

Al fietsend door Gent kom je het ene na het andere interessante museum tegen. Soms met een wetenschappelijke inslag, maar vooral ook met veel ruimte om zelf na te denken. Laat de verwondering toe en ontdek het vooral zelf!

In deze aflevering: de Plantentuin, het Gents Universiteitsmuseum, de Wereld van Kina en het Dr. Guislain Museum.

Meer informatie

Voor meer informatie kan je terecht op de website van Gent Holidayland.